Selera kampung.
Biarpun rakyat Malaysia telah diperkenalkan pelbagai menu antarabangsa dari
pelbagai negara seluruh dunia, namun selera kampung masih lagi memikat
hati. Makanlah apa saja menu
antarabangsa, tetapi selera kampung tidak ditinggalkan.
Memang
susah nak dapat makanan atau menu selera kampung di restoran atau hotel
hebat. Mereka lebih gemar menyediakan
menu dari luar negara sebagai tarikan pelanggan.
Tetapi,
ada juga restoran yang mengekalkan tradisi makanan tempatan yang terus mendapat
sambutan pelanggan setia. Malah mereka mengguna nama 'selera kampung' untuk
restoran dan kedai makan.
Selera
kampung merujuk kepada hidangan atau menu yang menggunakan resipi tempatan yang
menjadi hidangan masyarakat dulu. Penggunaan bahan tempatan seperti ikan, udang, santan dan daging serta
rampah ratus seperti kunyit, halia, lengkuas dan lain-lain menjadi
pilihan. Sayur-sayur tempatan seperti
kacang panjang, bendir, kacang botol, taugeh dan sawi menjadi pilihan.
Tidak ketinggalan
dalam menu selera kampung ialah penampilan ulam yang terdiri pelbagai jenis
pucuk muda, daun, buah dan umbisi.
Paling
ketara dalam selera kampung ialah pelbagai jenis pencicah seperti budu,
cencalok, kuah asam dan tempoyak.
No comments:
Post a Comment