Lain dahulu lain sekarang. Masa
sambutan hari raya pada era 70an, 80an dan 90an, mana-mana rumah yang
menghidangkan sate sebagai juadah, pasti ramai orang akan berkunjung, teutama
kanak-kanak. Berita hidangan sate akan tersebar seluruh kampung dari mulut ke
mulut.
Sekarang ini, menu hidangan sate sudah
jadi biasa-biasa. Tidak lagi dianggap hebat dan menarik perhatian. Pergi
mana-mana rumah pun mudah untuk menikmati hidangan sate.
Zaman sekarang ini kalau nak pancing
tetamu datang ke rumah kena maklum ada hidangan kambing golek madu.
Masing-masing akan meluru macam roket datang.
Orang yang alah atau alergik makan
daging kambing juga akan cuba rasa sedikit. Apa tidaknya, rasa rugi jika tolak
rezeki yang terkangkang terbuka yang boleh dilihat dari jauh. Kalau tidak boleh
makan, kira ambil bau pun jadilah.
Menu hidangan kamibng bakar bukan alang-alang
tuan rumah buat. Kosnya pasti tinggi. Kalau bukan RM1000 seekor, bukan kambing golek
namanya tu.
Kalau mampu sediakan kambing golek, silakan.
Itu kira berkongsi rezeki dengan orang ramai. Tetapi, kalau yang kurang mampu, tidak
perlulah nak berkambing golek juga. Jangan nak berlawan kambing golek pula.
No comments:
Post a Comment